Apicultorii sunt indignaţi de af¡rmaţiile lui Valeriu Tabără

Federaţia Asociaţiilor Apicole din România ROMAPIS îşi exprimă dezacordul faţă de o poziţie a preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără, pe tema pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, exprimată public, potrivit căreia „nu exista urme de neonicotinoide nici în floarea de rapiţă, nici în cea de floarea-soarelui”, şi lansează un apel pentru organizarea unei dezbateri publice pe tema oportunităţii şi necesităţii utilizării neonicotinoidelor în agricultura României.

Federaţia ROMAPIS îşi exprimă dezacordul faţă de o poziţie a preşedintelui Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, Valeriu Tabără, pe tema pesticidelor din clasa neonicotinoidelor, prezentată public cu ocazia târgului AGRALIM din luna septembrie a.c. Declaraţia, a fost preluată de presa agricolă din România, referitoare la efectele folosirii neonicotinoidelor la impregnarea seminţelor unor culturi melifere: «Am făcut analize în străinătate. Nu există urme de neonicotinoide nici în floarea de rapiţă, nici în cea de floarea-soarelui. Deci, poveşti!». Constatăm cu surprindere şi dezamăgire că reprezentantul instituţiei de referinţă a cercetării româneşti în domeniul agricol se aventurează în afirmaţii care, în opinia noastră, se abat de la probitatea ştiinţifică pe o temă importantă nu numai pentru sectorul vegetal şi apicultură, dar şi pentru mediu şi sănătatea populaţiei”, se menţionează într-un comunicat al ROMAPIS.

Trei pesticide, suspendate de UE

Potrivit sursei citate, unele utilizări ale celor mai cunoscute trei pesticide pe plan mondial au fost suspendate în UE începând cu 2014, iar începând cu 2018 interdicţia s-a extins la toate utilizările acestora în agricultura Uniunii Europene. „Interdicţia are la bază recomandarea EFSA, organismul ştiinţific consultativ oficial al UE pe acest subiect. Demonstrarea efectului nociv al acestor pesticide asupra insectelor polenizatoare şi a mediului s-a făcut prin sute de lucrări ştiinţifice girate de instituţii de prestigiu din întreaga lume, în urma unor cercetări foarte elaborate. Cu toate acestea, Guvernul României a emis derogări de la legislaţia europeană prin care a permis folosirea neîntreruptă a acestor otrăvuri în toată această perioadă şi intenţionează continuarea acestei practici şi în anii următori. Considerăm că poziţionarea ASAS, for ştiinţific care ar trebui să manifeste obiectivitate şi profesionalism în privinţa unei teme atât de importante a lumii contemporane, de partea industriei pesticidelor, fără o argumentare serioasă, reprezintă abdicarea de la principii de bază ale cercetării ştiinţifice, încurajând astfel practici agricole cu efecte grave asupra mediului, economiei şi societăţii româneşti”, atrage atenţia ROMAPIS.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.423