Ziua Națională a României a avut o semnificație aparte pentru ilfoveni. De 1 Decembrie, la Palatul Mogoșoaia, 22 de localități din județul Ilfov au semnat acorduri de colaborare cu tot atâtea localități din raionul Ialoveni, Republica Moldova, în prezența a numeroase personalități marcante ale județului.

Articol apărut în nr. 380 al Jurnalului de Ilfov, ediția print

Reprezentanții auto­rităților din Ilfov și Ialoveni sunt de părere că, pe lângă semnificația acestui eveniment istoric, vor putea să facă schimb de experiență și să implementeze mai multe proiecte, în special în domeniul educației.

Județul Ilfov și raionul Ialoveni au semnat acordul de înfrățire la 29 aprilie 2017, iar în urma acestui acord a fost implementat un proiect finanțat de Consiliul Județean Ilfov, prin care au fost furnizate echipamente și materiale didactice școlilor din Ialoveni.

Vineri, 1 decembrie, au semnat, într-un cadru solemn, acordurile de înfrățire, localitățile Bardar cu Afumați, Costești cu Chitila, Dănceni cu Snagov, Cigârleni cu 1 Decembrie, Gangura cu Nuci, Horăști cu Dobroești, Ialoveni cu Buftea, Malcoci cu Vidra, Mileștii Mici cu Mogoșoaia, Molești cu Corbeanca, Nimoreni cu Dărăști – Ilfov, Pojăreni cu Periș, Puhoi cu Moara Vlăsiei, Răzeni cu Măgurele, Ruseștii Noi cu Domnești, Sociteni cu Clinceni, Suruceni cu Cernica, Ulmu cu Dascălu, Zâmbreni cu Bragadiru, Vasieni cu Pantelimon, Varatec cu Jilava, Tiapala cu Ciorogârla.

Prin semnarea Scrisorii de Intenție privind stabilirea relației de prietenie în conformitate cu Acordul de Cooperare semnat între județul Ilfov și Raionul Ialoveni din Republica Moldova, în scopul promovării cunoașterii reciproce și a prieteniei și dezvoltarea cooperării, cele două părți sunt de acord să întreprindă eforturi susținute pentru a realiza acțiuni în comun, în conformitate cu competențele specifice și se vor referi în special la: schimburi de experiență în domeniul dezvoltării locale și bunelor practici pentru o activitate eficientă a autorităților ad­ministrației publice locale; asigurarea comunicării, transparenței și schimbului de informații; organizarea de activități comune cu caracter educativ, social, cultural și sportiv; promovarea și susținerea relațiilor economice, agricole și a proiectelor de infrastructură; schimburi inter-insti­tuționale în domeniile lor de competență, în special domeniul social, dezvoltare economică, cultură, sport, învățământ, pro­tecția mediului înconjurător, transport și sănătate publică.

O înfrățire de suflet

După ceremonia semnării acordurilor de colaborare, președintele Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache le-a urat bun venit fraților de peste Prut, la acest eveniment care a avut loc ­într-un lăcaș deosebit, și anume Palatul Brâncovenilor. Marian Petrache a mai menționat că documentele de înfrățire au fost semnate lângă sala de consiliu, unde se luau decizii pe vremuri. ”Anul 2017, pentru mine și pentru Consiliul Județean, a fost unul cu totul și cu totul deosebit. Mai frumos de atât nu se putea. A fost anul în care am încheiat foarte multe proiecte economice și cine cunoaște Ilfovul își dă seama de evoluția lui în ultimii ani”, a spus președintele CJ Ilfov, menționând ca realizări Laserul de la Măgurele, proiecte de apă și canal în valoare de 340 milioane de euro, cât și asocierea cu Primăria Generală pentru un obiectiv legat de dezvoltarea transportului în comun pentru zona București – Ilfov. ”Mai toate localitățile din Ilfov sunt înfrățite cu localități din Europa, China, dar nu aveam o înfrățire de suflet. Și trebuie să recunosc și să îi mulțumesc domnului vicepreședinte Rizia Tudorache pentru că a fost inițiatorul acestui demers, că după înfrățirea din 22 aprilie 2017 pe care a ­făcut-o CJ Ilfov cu Consiliul Raional Ialoveni, s-a întâmplat ceva ce nu a mai ținut de noi, de inițiatori. Consiliul Raional Ialoveni are 25 de localități. În acest răstimp, din cele 25 de localități 22 s-au înfrățit cu localități din Ilfov, iar cele 3 urmează, pentru că trebuie puse la punct anumite aspecte tehnice. Nu cred că e un mod mai frumos de a vorbi despre Unire”, a subliniat președintele CJ Ilfov, care a citit cu emoție Decretul Regelui Ferdinand de Unire a Bucovinei cu România, semnat și de Ion I. C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri, la 18 Decembrie 1918. ”Cum putem sărbători mai frumos, în preajma celor 100 de ani, decât printr-un eveniment ca acesta de astăzi, când Ilfovul și 22 de localități din Ialoveni au făcut înfrățirea. Dacă un act este cel care consfințește o înfăptuire, noi am făcut de fapt unirea cu județul prin semnarea acestor acorduri între localitățile noastre. Să dea Dumnezeu ca și unirea mare să se întâmple cât mai repede”, a încheiat Marian Petrache.

”Noi suntem cei care creăm istoria”

Președintele Consiliului Raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a spus, la rândul său: ”Vreau în numele tuturor să mulțumesc pentru acest eveniment foarte important și să aduc sincere felicitări tuturor românilor”. Anatolie Dimitriu a menționat că primarii, ­s-au încărcat emoțional și sufletește, chiar dacă au experiență, și a observat că la ceremonia semnării documentelor de înfrățire, aceștia au avut foarte multe emoții. ”Emoții care ne fac să spunem că noi suntem cei care creăm istoria. Astăzi am scris o nouă filă în istoria neamului nostru românesc. Demonstrăm astăzi că noi suntem cei care ne decidem soarta, prin fiecare pas, ieri un pas, azi unul mai mare, putem să creăm, să dezvoltăm, să punem umărul ca, la cei 100 de ani pe care îi împlinim în 2018, să se înfăptuiască ceea ce a fost jurat, pornit, înfăptuit chiar la 1 decembrie 2018. Dragi români, vreau să vă spun cu certitudine că cel mai mare proiect realizat de mine și de întregul consiliu raional este cel de astăzi. Sunt convins că acest exemplu frumos va fi preluat și de alte raioane din Republica Moldova și județe din România și că absolut nimic nu ne desparte și nu ne diferențiază. Am trecut Prutul, mă simt acasă. Sper că acest bun început va fi o continuitate și un exemplu pentru cei care ne privesc astăzi”, a mai spus Anatolie Dimitriu.

Subprefectul județului Ilfov, Laurenția Georgiana Tortora, a precizat, la rândul său: ”Sărbătorim astăzi o filă importantă a istoriei noastre, Ziua Națională și a Marii ­Uniri, motiv pentru care sunt onorată și mă bucur să fiu alături de dumneavoastră, mai ales că are și o altă însemnătate, de astăzi, pentru județul nostru. În calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, aș vrea să salut inițiativa Consiliului Județean Ilfov, cât și a raionului Ialoveni, pentru această înfrățire și aș dori să urez La mulți ani tuturor celor care gândim și simțim românește”.

Părintele consilier patriarhal Beniamin Goreanu: ”Unirea a început. Nu de acum. Din anul 1990, când s-au deschis granițele. S-au făcut pași timizi în primele două decenii, iar prin mila lui Dumnezeu vedem că noi, cei care suntem astăzi aici, trăim o mare bucurie, aceea de a extinde și a urgenta realizarea proiectului României ­Mari care a fost mult dorită, atât de către românii din Basarabia, cât și de către românii din această parte a țării, din România”.

Trecând la un alt regim, mai puțin oficial, profesorul SNSPA Bogdan Bucur, care a editat Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri, a punctat că asistăm la ”un moment foarte important din punct de vedere administrativ pentru cele două entități administrative care s-au înfrățit astăzi. Și România și Republica Moldova, în urmă cu aproape 30 de ani, au părăsit un anumit sistem ideologic în care istoria era tratată într-o manieră exclusiv ideologică, actorii erau sau excesiv de virtuoși, înzestrați cu calități supranaturale, de o parte, iar de cealaltă parte erau o adunătură de oameni, trădători cel mai adesea. Istoria este făcută de fiecare dintre noi, atunci când ne purtăm firesc, în exercițiul atribuțiilor noastre și în viața de fiecare zi. Prin ceea ce ați făcut aici sunt niște pași mărunți, care adunați, ne vor duce în acea direcție. Este ceea ce în urmă cu 100 de ani și mai bine au făcut și înaintașii noștri”.

Hora Unirii pentru toți cei prezenți

Ceremonia s-a încheiat cu o imensă horă a Unirii, plină de emoție, în care s-au prins toți cei prezenți, cu multă bucurie în suflet și mândria de a face parte dintr-un moment istoric de o atât de mare însemnătate.

Vicepreședintele CJ Ilfov, Rizia Tudorache, ­ne-a declarat că este o mare sărbătoare ca în zi sfântă a Marii Uniri, acum când intrăm în centenarul Marii Uniri, să putem serba în Ilfov, într-un cadru atât de frumos și plin de încărcătură emoțională, această înfrățire. ”De fiecare dată îmi aduc aminte cu plăcere că scânteia unirii a plecat din Republica Moldova, 27 martie 1918, când este și ziua mea de naștere.”

Președintele CJ Ilfov ne-a declarat, la rândul său: ”Iată, că pot să spun că a fost un proiect de suflet. Mi se pare ceva incredibil. 27 de ani nu s-a întâmplat nimic și, într-o vară, un județ cu totul din Moldova a făcut înfrățiri cu localități din Ilfov. Sper să îl ducem la bun sfârșit și să facem noi pași, mai rapid, pentru unirea adevărată”.

Președintele Raionului Ialoveni, Anatolie Dimitriu, a conchis: ”Am scris o filă nouă în istoria colaborării noastre și cel mai important este că experiența aceasta să fie preluată și de alții. Sunt atât de mulți români din Republica Moldova care vor să aibă o colaborare cu românii și acesta poate să fie un prim pas sau un imbold pentru cei care doresc colaborarea. Sigur, nu trebuie să ne oprim aici. Au fost semnătura și emoțiile, urmează o colaborare și o construire nu doar a mesajului. Oamenii așteaptă. Avem nevoie de experiența primarilor din România, apoi schimbul cultural, pentru că vorbim la fel, simțim la fel și trăim la fel. Apoi, vedem, fiecare primar stabilește o relație apropiată. Mă uitam la toată adunarea și nu puteam să deosebesc care este de la Ilfov și care este de la Ialoveni. Ca președinte mi-am propus câteva domenii prioritare. Cel mai important domeniu cu care lucrez este educația și împreună cu Consiliul Județean deja am elaborat, am scris și am finalizat un proiect, respectiv dotarea tuturor instituțiilor preșcolare și școlare din raionul Ialoveni cu biblioteci digitale și echipamentele aferente.”

Irinel Scrioșteanu, director de cabinet al președintelul CJ Ilfov, ­ne-a spus că a fost un proiect la care toți funcționarii au pus suflet, pe lângă atribuțiile de serviciu. S-a simțit foarte bine implicarea lor. Într-o lună de zile nu e ușor să miști 44 de administrații, cu tot felul de proceduri, dar le-am dus până la capăt cu bine. Greul acum începe, pentru că trebuie să facem proiecte comune.”.