500 de stejari și 500 de salcâmi s-au plantat, într-o primă etapă de împădurire,   pe locul fostei gropi de gunoi a comunei

În toamnă, acțiunea continuă și se vor mai planta până la 10.000 de puieți

La sfârșitul săptămâni trecute a avut loc în cadrul inițiativei ”Plantăm și creștem comunități”, organizată de Primăria Mogoșoaia și Asociația Hands across Romania, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Direcția Silvică Ilfov și Commit 2 Evolution, prima acțiune de plantare de puieți pe locul fostei gropi de gunoi a comunei.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 545

Scopul principal al inițiativei este acela de a contribui pragmatic la diminuarea dezechilibrului generat de defrișările masive din ultimii ani, din România, prin acțiuni de plantare și prin realizarea unei hărţi a zonelor despădurite. În același timp, ”Plantăm și creștem comunități” are un rol socio-politic, vizând sensibilizarea factorilor de decizie asupra necesității unor măsuri urgente în privința pădurilor și creșterea gradului de conștientizare a oamenilor privind impor­tanța implicării fiecăruia dintre noi în salvarea pădurilor din țara noastră. Un alt rol al acestei inițiative este de a mobiliza cetățenii în dezvoltarea comunităților în care trăiesc.

Un spațiu verde, pentru comunitate!

”Mai mult ca niciodată, este important să ne unim forțele pe acest subiect atât de sensibil, să acționăm concret, să atragem autoritățile, atât la nivel central, cât și la nivel local, mediul privat, presa şi românii de pretutindeni ca să salvăm această prețioasă bogăție – pădurile. Nu ne permitem să le pierdem, iar cel mai important, nu ne mai permitem să rămânem indiferenți în fața de­zastrelor produse de noi, oamenii. Este momentul să ne oprim din a găsi vinovați și să facem noi înșine pași, precum această primă plantare. Este un demers care va oferi comunității un spațiu verde destinat și activităților educative”, a declarat Paul Precup, primarul comunei Mogoșoaia, care a menționat și că Primăria are în plan crearea a încă patru noi parcuri în localitate.

Debutul inițiativei a avut loc, cum arătam mai sus, în zona fostei gropi de gunoi a comunei Mogoșoaia și a constat în plantarea a 500 de puieți de stejar (pe platou) și 500 de salcâmi (în pantă), cu ajutorul a circa 85 de voluntari din cadrul Companiei Naționale de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA, Asociației Hands across Romania și Asociației Commit 2 Evolution.

”Cred cu tărie că doar unindu-ne forțele pentru astfel de inițiative vom reuși să contribuim la dezvoltarea sustenabilă a comunităților în care trăim, la dezvoltarea unui mediu sănătos pentru viitorul copiilor noștri. Activitatea Transelectrica este concentrată în sfera priorităților de interes public și acordăm o atenție sporită direcțiilor existente în ceea ce privește politicile de sustenabilitate și dezvoltare durabilă. De aceea, strategia noastră de sustenabilitate se bazează pe o implicare pozitivă în viața comunităților și mai ales pe reducerea impactului pe care activitatea noastră îl poate genera asupra mediului. Considerăm că este de datoria mediului de afaceri, care include atât companii private, cât și companii cu capital de stat, să se asigure că activitatea lor se îndreaptă către o zonă sustenabilă”, a declarat, la rândul său, Cătălin Nițu, președintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, care a mai spus și că numărul voluntarilor care și-au dorit să participe la acțiune a fost mult mai mare, dar, din cauza restricțiilor sanitare generate de pandemie, a fost nevoie să fie restrâns.

În 5 ani, 300 de hectare cu păduri tinere – propunerea Hands across Romania

”Întâlnirea minunată de azi este doar prima dintr-o lungă serie de acțiuni pe care dorim să le derulăm în toată țara, în următorii 5 ani, cu implicarea a 10.000 de voluntari. Da, probabil că 5 ani pare un termen lung pentru gravitatea situației prezente, însă noi vom depune toate eforturile ca cele 300 de hectare pe care ni le propunem a fi împădurite să fie doar timidul început al unei acțiuni de masă și să constatăm, în 2026, că acest tip de inițiativă e la ordinea zilei, e normalitatea, e startul pentru mii de hectare, nu doar sute”, a spus Mihaela Sandu, președinte Asociația Hands across Romania. 

Iar subprefectul jude­țului Ilfov, Andrei Scutelnicu i-a felicitat pe toți cei implicați în derularea acțiunii, mai ales că, în acest context epidemiologic neprietenos, părea aproape imposibil de realizat.

Mogoșoaia, model de urmat și de alte primării

Mihai Drăgan, director de Comunicare în Ministerul Mediului a explicat că ”din păcate, la nivelul Uniunii, în 2020, România era între țările cu cea mai redusă suprafață împădurită (29%), alături de Franţa (27%), Belgia (22%) sau Danemarca (19%), la polul opus fiind Suedia (63%) sau Estonia (54%). Nu este vorba despre a fi în competiție și nici despre a evidenția părțile mai puțin fericite ale României, dimpotrivă, cred că avem o țară excepțională, cu oameni minunați, iar azi vedem clar asta, cu oameni de acțiune, mânați de dorința de mai bine. Ceea ce vreau să spun este că, dincolo de obligația noastră morală de a păstra inestimabila bogăție naturală a României, noi suntem principalii responsabili pentru sănătatea fizică a noastră și a celor din jur și, nu în ultimul rând, pentru sănătatea socială a întregii comunități. Ministerul Mediului nu are cum să nu susțină astfel de ințiative și nu are cum să nu felicite autoritatea publică locală. Avem un apel lansat către toate primăriile, prin care îndemnăm la astfel de ințiative. Avem în programul de guvernare un obiectiv foarte clar, acela de a crește suprafața de păduri, iar aici nu vorbim de fond forestier. Vorbim despre a crea un loc verde pentru comunitate, unde oamenii să se simtă bine, să vină și să-și petreacă plăcut timpul. Colegii de la Direcția Silvica Ilfov, și toți colegii din Romsilva, din toate direcțiile silvice din țară sprijină astfel de evenimente cu materialul săditor și expertiză tehnică pentru plantare. Vom avea aici o pădure de stejar, protejată de o zonă cu salcâmi pe pante și sunt convins că Primăria se va îngriji de această pădure până când va atinge starea de masiv și mai departe. Vreau să venim aici peste ceva timp, când vom avea o pădure în toata regula”, a adăugat acesta.

O mică pădurice, în 5 ani

La finalul discursurilor, echipele de voluntari au primit instrucțiuni de la Mugurel Ghinescu, șeful Ocolului Silvic București, care a adăugat că în prima etapă de plantare este vorba despe împădurirea a circa 2.000 mp din cele 3 ha ce se propun a fi împădurite, pe locul fostei gropi de gunoi. ”Pentru că am demarat acțiunea puțin mai târziu, împădurirea întregii suprafațe va fi finalizată în toamnă. Azi, avem 500 de puieți de salcâm și 500 de stejar. Salcâmul va fi amplasat în partea de jos a gropii, pe pantă, iar stejarul va fi plantat pe platou. Schema de plantare este de 2/1 – adica 5.000 de puieți la hectar. Dacă ne îngrijim puțin plantația, în 5 ani se va închide starea de masiv. Adică, aici vom avea o mică pădurice”, a spus Mugurel Ghinescu.