Și realizările, am putea spune, pentru că, anul acesta, bilanțul activității edililor din comuna ilfoveană va fi, fără doar și poate, unul pozitiv. Iar dacă facem comparație cu lunga perioadă de inerție înregistrată în anii anteriori mandatului primarului Robert Ștefan, putem afirma că în Ștefănești lucrurile încep „să se miște” într-o direcție pozitivă.

Articol apărut în ediția print, nr. 418

Edilul localității recu­noaște că proiectele au demarat destul de greu în primul an de mandat. Odată cu trecerea în cel de-al doilea, lucrurile au început să se așeze și au apărut primele roade ale unor investiții benefice pentru oamenii localității, iar primarul a început să dea viață proiectelor și promisiunilor din campania electorală. Iar în anul 2018 se vor finaliza sau vor demara alte proiecte importante, menite să modernizeze comuna. Meritul acestor inițiative aparține întregii echipe de la primărie, Consiliului local și, bineînțeles, „tandemului” de la conducerea administrației locale – primarul Robert Ionel Ștefan și viceprimarul Mircea Gheorghiță.

 

Dar, așa cum îi cunoaștem pe unii dintre locuitorii din Ștefănești, sunt sigur că mulți dintre aceștia vor „cârcoti” când vor citi aceste rânduri, considerând că exagerăm. De aceea, vă propunem să le prezentăm argumentele care ne-au determinat să facem afirmațiile de mai sus.

Rând pe rând, străzile vor fi modernizate

Problematica străzilor din comuna Ștefăneștii de Jos este una dificilă, din cauză că pentru multe dintre acestea primăria nu are acte de proprietate, ca urmare a faptului că nu sunt cadastrate. În aceste condiții, administrația locală nu poate să efectueze lucrări pe străzile respective, deoarece legea interzice. Prin urmare, au fost realizate lucrări, până în prezent, doar pe acele drumuri care aveau o situație juridică clară. Această situație este moștenită de primarul Robert Ștefan de la predecesorul său, dar a fost găsită o soluție ca ea să fie rezolvată, așa cum vom vedea mai departe.
„În 2018, am asfaltat un număr de 4 străzi, care însumează o lungime de circa 1,5 kilometri: Măceșului, Stânjeneilor, Dudului și Paltinului, pe ultima dintre ele lucrările de asfaltare desfășurându-se chiar în acest moment (29 august – n.r.). Pentru două dintre acestea am primit fonduri în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL – n.r.), iar pentru alte două finanțarea a fost realizată din bugetul propriu. Pe Măceșului, Dudului și Paltinului am introdus și rețeaua de canalizare și s-au realizat racordurile la proprietate, precum și pe străzile Castanului și Câmpina care, cât de curând, urmează a fi și ele asfaltate. Se află în stadiu de proiectare și alte 12 străzi: Sighișoara 1,2 și 3, intr. Sighișoara, Câmpina, Govora, Spicului, Tuberozelor, Stadionului, Reșița, intr. Rozelor și Dudului către Decathlon. Acestea vor intra în programul de asfaltare din anul 2019. Totodată, în această perioadă reparăm și pietruim peste 40 de străzi din comună, urmând ca, în viitor, să intre și ele în programul de asfaltare”, ne-a explicat primarul.

Reparații la străzile asfaltate din satul Boltaș

Străzile din satul Bol­taș au fost asfaltate în urmă cu ceva ani, dar se pare că asfaltul și lucrările nu au fost de cea mai bună calitate, pentru că acum pe multe dintre aceste străzi au apărut gropi, iar asfaltul s-a deteriorat în multe locuri. De aceea, primăria a luat hotărârea să repare drumurile, mai exact, așa cum se spune, să le „plombeze”.
„Aici, am mai realizat o investiție. Am schimbat vechile lămpi pentru iluminat public, care consumau foarte multă energie electrică, cu lămpi pe LED. Până acum am schimbat 60 de asemenea lămpi. Dar vom continua în Ștefăneștii de Sus, unde vor fi montate în total circa 350 de lămpi cu LED, urmând ca la final să avem peste 600 de asemenea lămpi în comună. Vreau să subliniez că astfel vom realiza o economie substanțială la factura de energie electrică, de 40-50%.

Tot în Boltaș, a fost realizat un proiect de reabilitare a parcului din acest sat, iar lucrările vor începe cât de curând”, ne-a asigurat primarul Robert Ștefan.

A fost semnat contractul de execuție pentru noua grădiniță

O altă veste bună pentru locuitorii din Ștefănești este aceea că a fost semnat contractul de execuție pentru grădinița cu orar prelungit care se va ridica pe un teren de 1.697 mp aflat la dispoziția primăriei pe strada Făgăraș. Investiția a fost întârziată de faptul că, în proiectul inițial, întocmit în timpul fostei administrații, suprafața clădirii depășea suprafața terenului și, prin urmare, a fost necesară modificarea proiectului, iar licitația a durat 6-7 luni de zile. Grădinița va avea trei săli de curs, fiecare cu propriul său dormitor, și o sală multifuncțională. Întreaga suprafață construită va avea 484 mp, suprafața desfășurată – 892 mp, iar finanțarea este asigurată ­printr-o asociere cu Consiliul Județean Ilfov. Astfel că, primarul are convingerea că lucrările vor demara încă de anul acesta, de îndată ce se vor obține avizele necesare.

Grădinița din Crețuleasca a fost reabilitată

Vă relatam în urmă cu ceva vreme și despre proiectul care avea în vedere reabilitarea vechii grădinițe din satul Crețuleasca, precum și a locului de joacă din imediata apropiere a acesteia. Putem spune astăzi că, odată cu începutul noului an școlar, grădinița din Crețuleasca îi va primi pe copii „îmbrăcată în straie noi”, pentru că lucrările vor fi finalizate în câteva zile. „Pe interior, au fost placați cu rigips pereții și tavanul, iar la exterior s-a efectuat reabilitarea termică cu ­plăci de polistiren, a fost înlocuit vechiul acoperiș de tablă cu unul din țiglă metalică, vor fi refăcute aleile din curte și va fi modernizat parcul și locul de joacă pentru copii”, ne-a precizat viceprimarul Mircea Gheorghiță.

„Școala mare” din Ștefănești va fi extinsă

Primarul ne-a mai vorbit și despre un alt proiect care are în vedere modernizarea infrastructurii școlare din comună, și anume extinderea corpului de clădire a „Școlii mari” din Ștefăneștii de Sus, așa cum este ea cunoscută de oamenii din comună. Concret, proiectul are în vedere modernizarea și supraetajarea clădirii, astfel încât numărul de clase existent acum – nouă – va fi suplimentat cu încă 11, încât, la final, școala va beneficia de un număr de 20 de clase, în total. Este un proiect ambițios, estimat la circa 800.000 de euro, care presupune și reabilitarea termică a noii clădiri rezultate în urma construirii a încă unui etaj, dotări și mobilier cu totul noi. Această investiție a făcut primul pas spre realizare, în sensul că a fost deja semnat contractul pentru proiectare.
„Și la «Școala mică» se vor realiza lucrări de reabilitare, cea mai importantă fiind schimbarea acoperișului, care a fost smuls de o furtună în primăvara acestui an (25 aprilie – n.r.). De asemenea, vom schimba și gardul școlii, care, pe anumite porțiuni stă să cadă”, ne-a precizat edilul.

Susținere financiară pentru lăcașurile de cult din comună

Cum credința în Dumnezeu este mult mai puternică la sat, iar oamenii din Ștefănești nu uită să se îngrijească și de viața lor spirituală, primarul Robert Ștefan s-a aplecat cu multă grijă și asupra acestei laturi a vieții comunității. Astfel, cu sprijinul Consiliului local, au fost alocate fonduri pentru bisericile din comună. Drept urmare, noua biserică din Boltaș a primit banii necesari pentru montarea acoperișului, precum și pentru realizarea izolației termice exterioare, și urmează să fie finanțată și amenajarea curții exterioare a lăcașului.

Și biserica din Crețu­leasca, monument istoric, urmează să fie sprijinită cu fonduri de la primărie pentru a schimba ferestrele cu rame metalice cu unele din lemn, având în vedere că statutul de monument nu permite utilizarea unor astfel de ferestre metalice. „Totodată, la biserica din satul Vulpe, vom construi o capelă mortuară”, ne-a mai precizat edilul.

Inundațiile vor deveni amintire

O altă problemă cu care s-au confruntat cetățenii din Ștefănești, dar și edilii din comună, au fost inundațiile cauzate de precipitațiile abundente din această vară. Locuitorii dintr-o zonă importantă din localitate, zona REWE, cum este ea cunoscută, cuprinsă din străzile Piersicului, Mărului, Cireșului, Părului au avut mult de suferit din cauza deselor inundații produse de precipitații. Acolo urmează ca rețeaua de canalizare pentru apele pluviale să fie adusă la conformitate prin montarea unor filtre, apele urmând să fie deversate în balta Pasărea.

În acest context, primarul ne-a mai informat că, pe strada Olănești, urmează să fie construită o stație de pompare a apei pluviale. „Rețeaua de canalizare pentru ape pluviale din Ștefăneștii de Jos a fost construită anapoda. Mai mult, lucrările au fost făcute de mântuială. Conductele nu erau racordate între ele sau erau obturate, multe dintre ele au fost montate gata sparte și în pantă inversă, astfel încât apa nu se putea scurge normal. A fost nevoie să dezgropăm întreaga rețea și să remediem toate aceste neajunsuri. În aceste condiții, s-a dovedit necesară construirea unei stații de pompare care să preia apele meteorice și să le deverseze într-un canal aflat în proprietatea ANIF (Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – n.r.). Proiectul este deja realizat, urmează toate celelate etape până la finalizarea execuției”, ne-a spus primarul ..