De ziua lor, cei mici au învățat prin joacă, despre responsabilitate și siguranță

Într-o minunată zi cu soare, copiii au venit să afle și noțiuni despre responsabilitate și siguranță, totul prin joacă. După ce au probat și masca contra gazelor, la întrebarea ce vor face când vor fi mari, răspunsul a fost fără niciun dubiu: „jandarmi”, după cum ne-a povestit maior Mădălin Preda, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov.

Articol apărut în ediția print a Jurnalul de Ilfov, nr.354  

07-page-001

Ziua Copilului reprezintă un prilej de a inspira comunitatea și familia, de a aprecia și a oferi sprijin copiilor, de a-i pregăti într-un viitor sănătos, fericit și plin de succese. Astfel, sub egida Autorității Teritoriale de Ordine Publică din cadrul Consiliului Județean Ilfov, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Ilfov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” și Inspectoratul Școlar Ilfov, a fost organizată o activitate de informare cu privire la atribuțiile fiecărei instituții.

Sunt mic, dar responsabil

Miercuri, 31 mai, începând cu ora 14.00, polițiștii din Ilfov au sărbătorit Ziua Internațională a Copilului în Parcul Constantin Brâncoveanu, din localitatea Mogoșoaia. Sub sloganul „Sunt mic, dar sunt responsabil!”, polițiștii au organizat pentru elevii din județul Ilfov concursuri constând în probe practice și teoretice. Scopul acestora a fost însușirea de către cei mici a principalelor reguli de circulație, precum și prevenirea implicării micuților în accidente rutiere.

Mare le-a fost bucuria polițiștilor când au văzut că cei mici au răspuns în număr mare invitației. Au fost chemați copii din tot județul Ilfov, fiind  transmise invitații în toate structurile locale pentru a cunoaște munca și activitățile Poliției Române și ale inspectoratului de Poliție Județean. Toate exercițiile, demonstrațiile și activitățile au fost dedicate copiilor pentru sărbătoarea de 1 Iunie.

Micuții au putut participa la un concurs de biciclete, au fost premiați cu vestuțe reflectorizante, insigne, mici cadouri sugestive care aveau legătură tot cu educația rutieră. Serviciul Criminalistic a prezentat tehnica din dotare. Așadar, copiii au putut vedea ce înseamnă să prelevezi o urmă. Adică să își dea seama că orice persoană răuvoitoare, care comite o infracțiune, poate fi depistată cu ajutorul acestor experți care reprezintă un segment important al Poliției Române.

Exerciții tactice demonstrative

Copiii au făcut poze cu specialiștii de la Poliția Rutieră și s-au putut urca în mașinile acestora. Ei au avut șansa de a le cunoaște activitatea și a primi noțiuni de educație preventivă, pentru a învăța corect să meargă cu bicicletele și pentru a respecta regulile de circulație. Copiii au fost încântați, ca de fiecare dată, și de prezența câinilor polițiști Max și Rex, care împreună cu conductorii lor au făcut demonstrații, mai exact exemple de depistare urme sau depistare substanțe. Ne-au încântat, încă o dată, cei doi câini polițiști deosebiți, care au avut rezultate foarte bune în depistarea unor autori de infracțiuni, și despre care știm că au obținut premii deosebite de-a lungul carierei lor.

Totodată, cei mici au fost impresionați de polițiștii Serviciului Acțiuni Speciale, care au realizat demonstrații de tactică adoptată în munca pe care o desfășoară și exerciții de autoapărare. Polițiștii au demonstrat cât de important este să fii bine pregătit în domeniul pe care îl desfășori. Specialiștii au desfășurat un exercițiu de arte marțiale mixte la o capturare împotriva celor care atacă polițiștii în exercitarea misiunii, cu arme albe și arme de foc. Am admirat procedee demonstrative de autoapărare și exerciții de spargere a unor obiecte. Am asistat apoi, cu sufletul la gură, la un exercițiu demonstrativ al forțelor speciale de intervenție ale Poliției Române, privind interceptarea în trafic a unui autovehicul care a săvârșit o infracțiune violentă, în special un jaf armat. Copiii au văzut un exercițiu de capturare și anihilare a infractorilor și au fost încântați de demonstrație.

Copiii trebuie să știe cum să se protejeze

Pe toată perioada manifestărilor, poliţiștii au distribuit pliante cu materiale preventive și au purtat discuții cu privire la măsurile pe care ar trebui să le cunoască copiii pentru a evita riscul de a deveni victime ale diverselor fapte antisociale și pentru a le dezvolta simţul dreptăţii, al cinstei și onoarei.

„Am organizat acest eveniment împreună cu Inspectoratul Județean de Jandarmi și ISU București-Ilfov, având parteneri Crucea Roșie și Inspectoratul Școlar Județean Ilfov, ocazie cu care am organizat mici evenimente sportive, distractive. Copiii au fost premiați și au primit cadouri surpriză. Cum evenimentul se desfășoară sub sloganul „Sunt mic, dar responsabil!”, am vrea ca prin această activitate, prin echipamentele pe care le prezentăm aici, prin colegii noștri, polițiști, jandarmi, să vadă mai de aproape această meserie. Noi, oricum, le dăm sfaturi, cum să se deplaseze pe stradă, încercăm să îi facem mai responsabili, împreună cu părinții. Încercăm să îmbinăm distracția cu aspectele preventive și educative pentru dezvoltarea lor. Când am inițiat campania, acesta a fost principalul scop, de a oferi un mesaj pe această zonă educativă. Ulterior, ne-am gândit să nu fie atât de strict, fiind vorba de copii și pentru a încerca să-i facem să înțeleagă mai ușor ne-am gândit să îmbinăm acest demers al nostru cu mici jocuri, concursuri, să fie astfel mai plăcut pentru cei mici”, ne-a declarat Comisarul șef de poliție, Doru Marius Iacobuș, șeful Inspectoratului Județean Ilfov.

La rândul său, Rizia Tudorache, vicepreședintele Consiliului Județean Ilfov ne-a declarat: ”Ce poate să fie mai frumos decât Ziua Copilului. O zi de sărbătoare pentru toată lumea. Astăzi mă bucur că instituțiile care fac parte din autoritatea teritorială de ordine publică a județului, al cărui președinte sunt, s-au gândit să facă câteva evenimente pentru conștientizarea și educația copiilor în sens bun, în sens pozitiv. Sunt premii simbolice care sunt concepute pentru a cuprinde și un segment educativ, pentru că ziua copilului înseamnă și siguranță.”

Ateliere pe tema situațiilor de urgență

Petruța Precup, subofițer în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență București – Ilfov, în cadrul Serviciului Formarea și Educarea Populației, ne-a povestit că împreună cu colegii de la Jandarmi și de la Poliție au fost organizate câteva ateliere pe tema situațiilor de urgență. Copiii au participat în număr mare la un atelier de desene, cu teme specifice situațiilor de urgență, precum incendii sau cutremure. Prichindeii au fost învățați reguli de comportament în cazul unor astfel de situații limită. Au învățat care este numărul de urgență, când trebuie să sune la Urgență, ce detalii trebuie să dea dispeceratului. Toți copiii care au participat au primit premii, veste reflectorizante, medalii, tricouri.