Este oficial! Cardul național de sănătate a devenit, de la 1 septembrie, singurul document în baza căruia asigurații mai pot beneficia de investigații clinice, analize și medicamente gratuite sau compensate.

Fișele medicale ale asiguraților la Sănătate sunt în format electronic. Acestea se activează la cabinetele medicilor de familie sau la oricare alt medic, atunci când pacientul solicită primul consult, analiză de laborator sau orice fel de investigații clinice. Documentul poate fi utilizat doar pentru serviciile medicale oferite de specialiștii din România, nu și pentru tratamente în străinătate. Acesta conține istoricul pacientului, cu toate afecțiunile de care suferă, tratamente administrate sau în curs de administrare. În vederea protejării pacienților, bolile cu transmitere sexuală pot fi inscripționate doar cu acordul acestora. Documentul conține un cod numeric, altul decât CNP-ul, ca să-i protejeze identitatea pacientului.

 

Puneți cardul bine! Dacă-l pierdeți, primiți altul, contra cost

 

Odată activat, cardul va fi prezentat ori de câte ori pacientul are nevoie de un control medical sau dorește să-și cumpere medicamente gratuite sau compensate. În lipsa noii legitimații electronice, veți primi îngrijiri medicale doar în cazul în care problema dvs. de sănătate constituie o urgență medicală. Prin introducerea codului PIN de către dvs., medicul va avea acces la informațiile cuprinse în card.