De ce sărbătorim femeia și în special mama, pe 8 Martie? De când se sărbătorește și când a devenit ea zi oficială? Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat ziua de 8 Martie ca zi dedicată femeii, în anul 1977, deși, inițial femeia era sărbătorită încă de pe vremea grecilor antici.

În Grecia Antică exista o zi specială a mamei. În fiecare primăvară, grecii o serbau pe Rhea, cea pe care o considerau mama tuturor zeilor. În anul 1800, Anglia a celebrat Duminica Mamei în cea de-a patra duminică de la începutul Postului Paștelui. Ziua Femeii a fost sărbătorită pentru prima dată, pe 28 februarie 1909, la New York, Statele Unite ale Americii. Din 1977 de când a fost proclamat Anul Internațional al Femeilor de către Adunarea Generală a Organizației Naţiunilor Unite, Ziua Femeii se sărbătorește în fiecare an, pe 8 Martie.

Comemorate pentru toate realizările lor

De atunci, femeile sunt răsfăţate anual în această zi, cu flori, declaraţii de dragoste și participă la diverse evenimente care le sunt dedicate. Scopul acestei zile destinate exclusiv doamnelor și domnișoarelor este acela de a le comemora atât realizările sociale, politice și economice cât și de a atrage atenţia asupra discriminării și violenței la care sunt supuse multe reprezentante ale sexului frumos din diverse colțuri ale lumii. Prin acțiunile care sunt organizate în această perioadă, se încearcă stoparea acestor fenomene.