Variola maimuței, un virus depistat la începutul acestei luni, în Marea Britanie se răspândește la nivel mondial. Autoritățile portugheze investighează cinci cazuri de infecție din 20 suspecte. Italia și Suedia au înregistrat câte un caz, iar Spania, deși nu are niciun caz confirmat până la această oră, are opt pacienți cu suspiciune de variolă. Încă un caz a fost depistat ieri, în Statele Unite ale Americii, la o persoană care locuiește în Massachusetts și care călătorise recent în Canada. 

 

Variola maimuței este o infecție virală rară, similară cu variola umană, deși mai ușoară, înregistrată pentru prima dată în Republica Democrată Congo în anii 1970. Cu toate că a fost eradicată, numărul cazurilor în Africa de Vest a crescut în ultimul deceniu. Manifestările clinice specifice sunt: febră, dureri de cap și erupții cutanate care apar inițial pe față și se răspândesc pe restul corpului. Infecția se transmite prin particule de salivă sau prin contact direct cu pielea sau prin obiecte contaminate. Riscurile sunt mai mari la copii și la femeile însărcinate care pot transmite boala fătului. Rapiditatea cu care se răspândește virusul a băgat Europa în alertă.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vaccinul împotriva variolei convenţionale este destul de eficace însă, fiind considerată eradicată încă de acum 40 de ani, campaniile de vaccinare împotriva ei s-au încheiat în acea perioadă, motiv pentru care generaţiile mai tinere nu beneficiază de această protecţie. Prin urmare, OMS recomandă ca orice persoană care a călătorit într-o zonă endemică cu variola maimuţei să informeze serviciile sanitare. Călătorii din zonele de risc şi rezidenţii din acestea trebuie să evite contactul cu animalele moarte sau bolnave, mai ales rozătoare (principalii vectori ai transmiterii), marsupiale sau primate. Organizația mai recomandă totodată să nu se consume carne de vânat sau de animale sălbatice din aceste zone.

Deocamdată nu se impun restricţii de deplasare în Marea Britanie. Specialiștii subliniază însă, importanţa igienei mâinilor pentru a reduce transmiterea bolii.