În semn de omagiu și recunoștinţă pentru eroii căzuţi la datorie, în 75 de garnizoane ale ţării și în București, Forţele Terestre Române au organizat joi, 6 iunie 2019, ceremonii militare și religioase dedicate Zilei Eroilor. La nivelul garnizoanei București, un astfel de eveniment a avut loc, începând cu ora 15.00, în fața Monumentului și Bisericii Eroilor Martiri Timișoreni, din orașul Popești-Leordeni, ridicate la inițiativa și prin grija autorității locale.
Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 455, ediția print
Ostașii Regimentului 30 Gardă ”Mihai Viteazu” au prezentat onorul, s-a intonat Imnul Național al României, iar preoții Parohiei ”Vintilă Vodă”, din Popești, alături de preoții Parohiei Leordeni și de preotul Gheorghe Coc, rănit în Revoluție și închis în acele zile de foc la Jilava, au oficiat serviciul religios de pomenire a celor uciși în Timișoara de forțele de represiune comuniste, aduși pe ascuns și arși, tot în secret, în Crematoriul din București, pentru ca mai apoi cenușa să le fie aruncată într-un canal de pe un teren viran din Popești-Leordeni. Oficialii au depus apoi, pe rând, coroane de flori: reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, ai Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada (SSRML) 1945-1989 – secretar de stat Laurențiu Florian Coca, primarul și viceprimarul orașului – Petre Iacob și Constantin Mitran, împreună cu reprezentanți ai Consiliului Local, prefectul și subprefectul județului Ilfov, Mihai Niță și Vincențiu Voicu, politicieni din PSD Ilfov, în frunte cu președinte Gheorghe Bolintineanu și secretarul general al organizației, Florian Puiu, consilieri județeni, revolutionari. Copiii din Cercul ”Șezătoarea Sânzienelor”, din cadrul Liceului Teoretic ”Radu Popescu”, din localitate, condus de învățătoarea Daniela Dragne, însoțiți și de directorul unității școlare, Mihaela Dogaru, au cântat melodii patriotice, în memoria martirilor. La finalul ceremoniei, în aplauzele celor prezenți, Regimentul 30 Gardă ”Mihai Viteazu” a defilat pe muzica reprezentantivă a Ministerului Apărării Naționale, în fața Monumentului și, din nou, a prezentat onorul eroilor martiri ai neamului.
Sărbătoare națională
În semn de recunoștinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională și să fie celebrată, ”cu mare fast religios, școlar, militar și naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în 1995, iar în 2003, prin Legea privind regimul monumentelor și operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.