Pe 21 iulie a.c., polițiștii ilfoveni de la ”Rutieră” și ”Prevenire”, împreună cu reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Ilfov, au desfășurat activități de informare, pe DN1 – în zona orașului Otopeni, pentru aducerea la cunoștința conducătorilor auto a noilor modificări privind modul de sancționare în cazul accidentelor soldate cu persoane decedate, provocate de șoferii aflați sub influența alcoolului, a drogurilor sau care conduc fără permis.

De altfel, astfel de activități de informare, desfășurate în sistem integrat cu reprezentanții Angenției Naționale Antidrog, s-au derulat din data de 12 iulie, polițiștii rutieri și de prevenire fiind prezenți în teren, pe drumurile publice din județul Ilfov, context în care, au transmis conducătorilor auto informații despre ”Legea Anastasia”. Aceasta prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive și care provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane NU vor mai fi condamnați cu suspendare! Această lege aduce modificări, printre altele la art. 91 din Legea nr. 286/2009 – Codul Penal, și introduce un nou aliniat: ”3 ind. 1, care precizeză că ”nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192, alin. 2 și 3, dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau art. 336”.

Polițiștii ilfoveni au punctat, pentru cei aflați în trafic, că în cazul conducătorilor auto care consumă alcool sau droguri înainte de a se urca la volan ori nu au dreptul de a conduce vehicule crește probabilitatea producerii unui  eveniment rutier, soldat chiar și cu decesul uneia sau mai multor persoane. Conform reglementărilor Codului Rutier, toți participanții la traficul rutier, indiferent de calitatea acestora, au obligația legală de a adopta o conduită preventivă, care să ducă la evitarea producerii accidentelor, a pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești.