La inițiativa și sub îndrumarea atentă a Arhiepiscopiei Bucureștilor, sărbătoarea dedicată Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului, a strălucit în mod deosebit la sfârșitul săptămânii trecute. Pelerinajul consacrat Aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie cel Nou de la Basarabi la București s-a desfășurat pe parcursul a două zile consecutive. Evenimentul a debutat în seara zilei de vineri, 12 iulie, cu o impresionantă procesiune în care racla cu cinstitele odoare a fost purtată prin inima Capitalei și s-a încheiat sâmbătă dimineața, pe 13 iulie, cu slujbe impresionante și solemne care au marcat împlinirea a 250 de ani de la aducerea moaștelor în București.

La marele eveniment, preoții din protopopiatele Ilfov Sud și Ilfov Nord s-au reunit cu clericii și credincioșii în rugăciune, participând împreună la procesiune și la toate rânduielile bisericești organizate de Arhiepiscopia Bucureștilor. Preoți, ierarhi, monahi și monahii din Ilfov și din București au stat înaintea pelerinilor pe tot parcursul procesiunii cu sfintele moaște și icoana reprezentativă. Clopotele de sărbătoare, rugăciunile, cântările religioase de laudă, cinstire și bucurie, închinate Sfântului Dimitrie cel Nou din Basarabi au răsunat în centrul Capitalei până seara târziu.
Pelerinajul a început în jurul orei 19:00 și s-a desfășurat pe traseul: Catedrala Patriarhală – Biserica ”Sfântul Nicolae – Vlădica” – Bd. Regina Maria – Splaiul Independenței – Bd. Dimitrie Cantemir – Biserica ”Sfântul Ioan – Piață” – Biserica ”Sfântul Anton – Curtea Veche” – Splaiul Independenței – Aleea Dealul Mitropoliei – Catedrala Patriarhală. S-au făcut popasuri pentru rugăciuni, s-au intonat imnuri și cântări specifice în aceste locuri pline de istorie și credință. Pelerinajul s-a încheiat la Catedrala Patriarhală de pe Colina Bucuriei acolo unde Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a întâmpinat pelerinii și i-a binecuvântat. Apoi, cu aleasă bucurie duhovnicească, le-a vorbit despre importanța pelerinajului și legătura lui cu marea prăznuire care a îmbrăcat Capitala, din nou, în haine frumoase de sărbătoare.
”Prezența moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou în mijlocul cetății Bucureștilor, de două veacuri și jumătate, dă mărturie despre harul și binecuvântarea pe care Dumnezeu le dăruiește, prin sfinții Săi, celor ce se roagă Lui cu credință, arătând în chip vădit iubirea lui Dumnezeu pentru poporul cel binecredincios, fiind în același timp și o dovadă concretă a iubirii credincioșilor față de Dumnezeu, Care ”Minunat este întru sfinții Lui” (Psalmi 67, 36). Pelerinajul aduce binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregului oraș sau a locului de pelerinaj și, în același timp, reprezintă o ocazie înălțătoare de întărire a comuniunii și bucuriei creștine, în duhul iubirii frățești și al creșterii duhovnicești în evlavie și sfințenie, urmând astfel exemplul celor care au trăit o viață desăvârșită. Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, un sat din sudul Dunării, aproape de orașul Ruse din Bulgaria de azi, era vlah (român) de neam și a trăit în veacul al XIII-lea, în timpul Țaratului de Târnovo (1185-1396), întemeiat de români și de bulgari sub conducerea fraților Petru și Ioan Asan, români de neam. (…) Încă de la momentul aducerii cinstitelor sale moaște la București, în ziua de 13 iulie 1774, credincioșii ­l-au cinstit cu multă ­evlavie pe Cuviosul Dimitrie, mulțumind lui Dumnezeu pentru acest mare dar pe care L-a oferit poporului român în vremuri grele. Pelerinajul și faptele minunate săvârșite la racla în care sunt depuse moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Făcătorul de minuni, au reprezentat o constantă ­de-a lungul timpului. Astfel, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou a apărat de multe ori cetatea Bucureștilor de primejdii și calamități. Amintim încetarea ciumei din anul 1814, în vremea domnitorului Ioan Caragea (1812-1818) și, izbăvirea de o secetă îndelungată, în anul 1827, în vremea domnitorului Grigore al IV-lea Ghica (1822-1828) când foametea amenința orașul și împrejurimile”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentele au continuat și în dimineața zilei de sâmbătă, 13 iulie când, la Catedrala Patriarhală au fost săvârșite slujbe speciale închinate sfântului care ocrotește Bucureștiul. Aceasta a fost prima sărbătorire a Aducerii moaștelor Sfântului Dimitrie la București. Ierarhi români și bulgari au participat la marea sărbătoare. Printre invitații de seamă ai Patriarhiei Române s-a aflat și Înaltpreasfințitul Părinte Naum, Mitropolit de Ruse, din apropierea Mănăstirii Basarabov, ”unde a stat o vreme Sfântul Dimitrie cel Nou”. Preasfinția Sa a fost însoțit de reprezentantul comunității ortodoxe bulgare din București, Părintele Kiril Șinev. Sâmbătă, pe 13 iulie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși veniți din țară și din străinătate.
”Cu prilejul aniversar al împlinirii a 250 de ani de la Aducerea la București a moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, preoții și credincioșii din Protopopiatul Ilfov Nord au fost prezenți la manifestările organizate de către Arhiepiscopia Bucureștilor în zilele de 12 și 13 iulie. După ce în data de 30 martie în acest an, Protopopiatul Ilfov Nord a găzduit pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Dimitrie care au poposit în opt parohii și trei mănăstiri aducând binecuvântare clerului și credincioșilor, iubitori și cinstitori ai sfinților, am avut prilejul de a-i aduce mulțumire Sfântului prin participarea la ziua aniversară închinată lui. Astfel, în cadrul Protopopiatului, evenimentul a fost promovat în rândul credincioșilor care au participat în mod organizat alături de păstorii lor sufletești la pelerinajul din seara zilei de 12 iulie, dar și la Sfânta Liturghie solemnă ce a fost oficiată în dimineața zilei de sâmbătă, 13 iulie. În seara zilei de vineri au participat la pelerinaj toți clericii din Protopopiat, iar în dimineața zilei de 13 iulie, au participat preoții coslujitori. O parte din parohii s-au organizat pentru a veni în sprijinul credincioșilor. Acestea au asigurat transportul credincioșilor cu autocare în cele două zile. Am așteptat cu mare bucurie această sărbătoare aducătoare de binecuvântare și bucurie”, ne-a spus Părintele Cristian Burcea, Protopopul Protopopiatului Ilfov Nord.
”Dacă în trecut sfintele moaște ale Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou au fost duse în procesiune mai ales în momentele de cumpănă pentru societate, când erau epidemii sau secetă, iată că, la 250 de ani de când Sf. Dimitrie se află în cetatea Bucureștilor, aceasta procesiune a fost una de bucurie și ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darurile revărsate prin mijlocirile Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou. Astfel, preoții și credincioșii din Protoieria Ilfov Sud s-au mobilizat pentru a participa într-un număr cât mai mare la acest eveniment unic al Cetāții Bucureştilor”, ne-a spus și Părintele Ioan Bondar, Protopopul Protopopiatului Ilfov Sud.
Omagiu pentru sprijinul Jandarmeriei Ilfov 
În cadrul ceremoniei de sărbătorire a 250 de ani de la Aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, desfășurată la Catedrala Patriarhală pe 13 iulie 2024, Patriarhul României a acordat Diploma cu medalia omagială colonelului Dumitru Dumitriu, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Ilfov ”Lascăr Catargiu”. Distincția reprezintă o înaltă recunoaștere pentru sprijinul constant și dedicat pe care jandarmii ilfoveni îl oferă Bisericii Ortodoxe Române și mai cu seamă pentru zilele de 30 și 31 martie a.c., când moaștele Sfântului au fost purtate în procesiune în mai multe lăcașuri de cult din zona de responsabilitate a unității.
Sursa Foto: Basilica.ro