Prima ediție a ”Zilelor Recoltei”, la Afumați

Două zile pline, primite bine de localnici, în care gospodarii afumățeni s-au mândrit cu roade alese, un festival care se dorește să devină tradiție

Centrul Cultural ”Radu de la Afumați” împreună cu Primăria și Consiliul Local Afumați au organizat, în week-end-ul care a trecut, prima ediție a ”Zilelor recoltei”, în curtea Școlii Gimnaziale Nr. 1 (”Școala Mare”), de pe Șos. Petrăchioaia nr. 10. Cum stă bine unor gospodari desăvârșiți, după munca de peste an a venit și răsplata și, în fiecare dintre cele două zile, la lăsarea serii, afumățenii au avut parte și de câteva ore dedicate momentelor artistice.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 621

Încă de la primele ore ale zilei de sâmbătă, 8 octombrie, curtea Școlii Mari s-a umplut de recolte bogate. Intrarea în spațiul special amenajat pentru expozanți – persoane fizice și/sau juridice – a fost decorată cu baloți din fân, ghivece cu crizanteme colorate, porumb uscat, dovleci, ardei. Am găsit apoi, frumos aliniate, standurile producătorilor cunoscuți în localitate și nu numai. Ion Ghețu a adus la vânzare mere delicioase, miere și produse realizate din ceară de albine, iar lângă domnia sa, un alt producător a venit cu legume specifice toamnei, pe care gospodinele le conservă pentru a le consuma pe perioada iernii. Gogonele, castraveți, sare pentru murături, pepenași, porumb uscat, vinete, conopidă, ardei, dar și borcane gata pregătite pentru cămară, cu murături, gemuri, dulceață, zacuscă, compoturi.

Mustul curgea ademenitor din presa pentru struguri și lângă el, pentru gurmanzi, a fost pus deasupra jarului un porc bine crescut, la proțap, servit cu turte din făină, preparate pe loc. Tot pentru pofticioși au fost sărmăluțe și mămăligă, mici, cârnați, pastramă la grătar și murături, langoși fierbinți cu brânză sau gem, gogoși. O zonă aparte a fost cea creată de elevii din clasele 0-V din Școala Mare, unde copiii au scos la vânzare, în scop caritabil, desene sau plăcinte cu nucă, prune, mere și dovleac. Generoși, însă, și ușor de înduplecat, micii bucătari au oferit și gratuit din bunătățile pregătite chiar de ei. Banii strânși au fost donați unui  copil bolnav.

La standul ”Tânărului fermier”, Teodor Anghel i-a invitat pe tinerii din localitate să afle informații utile despre ce înseamnă munca unui producător agricol și cât de important este să cunoști proveniența legumelor și fructelor pe care le consumi. El a adus semințe din culturile proprii de cereale și, ca decor, a expus spre vânzare sticle cu ”sporul casei”, realizate cu migală din rânduri de semințe de orz, floarea soarelui, boabe uscate de mazăre, ovăz, grâu sau porumb.

Aqua Queen, companie cunoscută pentru titlul de ”Furnizor al Casei Regale a României” pentru apa extrasă și îmbuteliată din forajul de la Frățești – Ilfov, cu sediul în Afumați, a venit cu ediția limitată de vinuri proprii din struguri ecologici, ”Comori naționale”, expunând pentru degustare și vânzare variantele Traminer, Rose și Fetească Neagră.

Miere-cremă cu zmeură, cu afine, coacăze sau cătină, de tei, polifloră sau de salcâm, dar și echipament apicol, au fost expuse la standul producătorului George Cătălin Camburu, deținătorul unei stupine în Afumați. Iar Nicolae Camburu (”Livada cu Mure”) le-a prezentat vizitatorilor produsele sale, cunoscute deja de către iubitorii de mure – gemuri, sirop, vin aromat, vermut.

Au fost multe legume și fructe, clătite pufoase, vată pe băț, porumb fiert sau copt, diferite soiuri de ciocolată de casă, un frigider plin cu torturi Doboș, Krantz sau Medovik, sucuri de fructe și un du-te-vino de lume interesată să cumpere din fiecare produs ademenitor.

Spectacol de bun gust, la fel ca produsele afumățene

Să nu uităm, însă, de scena pregătită pentru artiști. Decorată cu ștergare țărănești așezate frumos peste baloți din paie sau peste butoaie din lemn, cu dovleci plăcintari sau rotunzi, panere pline cu struguri, gutui, floarea soarelui, funii din ceapă uscată sau de usturoi.

În cursul zilei de sâmbătă, pe scenă a urcat trupa de dans modern SMART KIDS a Școlii Gimnaziale Nr. 1, iar după ora 19.00, actorul Doru Cătănescu, prezentatorul artiștilor, le-a invitat în fața publicului pe talentata solistă de muzică populară, Bianca Nicola Gheorghe, o voce deosebită, de doar 11 ani, din Afumați, pe Andreea D, deja un nume cunoscut și în străinătate pentru prestațiile sale artistice și pe încântătoarea Roxana Nemeș.

Duminică, pe parcursul întregii zile, producătorii agricoli din Afumați și-au luat, din nou, în grijă standurile, și și-au prezentat spre vânzare recoltele.

Pe la prânz, atmosfera s-a animat și mai mult, în timpul consursului de sculptat dovleci, la care au participat 35 de copii. O parte dintre ”lucrări” au rămas pentru a fi expusă publicului, iar o parte a ajuns în casele ”artiștilor”. Realizatorii lor au primit diplome de participare și daruri dulci din partea sponsorilor evenimentului.

La lăsarea întunericului, spectacolul de pe scenă a debutat cu talentele locale – Julia Rizea, Andrei Gherasim și Laura Ion, după care a venit rândul celor patru ANTZ – Adrian Nour și Trio Zamfirescu, adică frații Georgeta, Ionuț și Stan Zamfirescu, unanim recunoscuți ca fiind cei mai buni chitariști din România, câștigători ai unor importante competiții naționale de gen și performând pe numeroase scene internaționale.

Finalul spectacolului a aparținut formației de muzică etno-dance Ro-Mania.

O localitate în plină dezvoltare

Atestată documentar, pentru prima dată, în anul 1510, așadar cea mai veche localitate din partea de Nord a Capitalei, Afumați este, la nivelul anului 2022, o localitate în plină dezvoltare.

Primarul Gabriel Dumănică le-a vorbit afumățenilor despre această dezvoltare, prezentându-le câteva dintre proiectele de investiții pe care administrația locală le-a conturat, pentru care s-au găsit sau se caută finanțare – de la bugetul local, în parteneriat cu Consiliul Județean Ilfov, de la bugetul de stat sau din fonduri europene, care acum se află în diferite faze de realizare și care vor fi gata în cursul acestui an, anul viitor sau în 2024-2025, dacă este vorba de proiectele mari.

Spre exemplu, edilul s-a referit la centura parțială a comunei Afumați, un proiect important, care va duce la deblocarea rutieră a centrului comunei, și pentru care, în aceste zile, specialiștii definitivează cea mai bună variantă de traseu; mutarea împrejmuirii Școlii Mari, câștigând mai mult teren, pentru a se construi, în viitor, o sală de sport, o bibliotecă, o sală de festivități; zonă de agrement la baza sportivă a comunei, pe o suprafață totală de 5 hectare; trotuare și podețe de acces către proprietăți pe unele străzi; asfaltări (acum, străzile – Negropontes, Belșugului, Dimitrie Cantemir, Domnița Ralu, iar anul viitor – străzile Fagului, Trandafirului); parc în Ograda Ștefănești; parc în zona Moară pe 3.000 mp și sens giratoriu, la Moară, în zona cimitirului; amenajare spațiu verde, la Canton; construirea unei creșe, în zona Deal; o sală multifuncțională, tot la baza sportivă; etajare și mansardare la Școala de la Monument; etajare și mansardare Școala Primară Nr. 2 și Școala Primară Nr. 3 – se lucrează la proiecte; iluminat public economic, cu leduri, pe străzile din comună (chiar în aceste zile este pus în funcțiune sistemul de iluminat public de pe Str. Teiului); canalizare pe DN2 și abia finalizată etapa a treia a proiectului de canalizare, pe Str. Petrăchioaia; amenajarea trotuarelor; extinderea spațiilor verzi (în două săptămâni începe extinderea parcului de pe Str. Mihai Bravu); rețea de apă la baza sportivă; realizarea unui film diocumentar despre istoria bogată a comunei; patru instalații pentru stații de reîncărcare mașini electrice, cu finanțare de la Fondul de Mediu; reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural, etc.