@˜ Pentru că infrastructura  a fost extinsă și modernizată aproape în totalitate, administrația a decis că trebuie investit și în locuri de relaxare

Semnalam în urmă cu câteva luni că primarul comunei Copăceni, Marin Ionuț, și-a îndeplinit într-o proporție foarte mare obiectivele de modernizare a comunității sale. Eforturile au fost invers proporționale cu mărimea localității și mai ales cu disponibilitățile financiare. Comuna Copăceni este o comunitate mică, cu posibilități financiare reduse, dar, din fericire are o administrație foarte pricepută și implicată.

Articol publicat în Jurnalul de Ilfov Nr. 558, ediția print

Comparativ cu alte așezări ilfovene, comuna Copăceni are aceleași necesități și aceleași obiective de reabilitare și modernizare. Pentru că toată lumea are nevoie de infrastructură rutieră de calitate, rețele de utilități, acces la învățământ și sănătate.

În ciuda restricțiilor impuse de pandemia de coronavirus, Primăria Copăceni și-a văzut de treabă și a intensificat activitățile menite să permită modernizarea infrastructurii și să rezolve astfel cât mai multe dintre nevoile cetățenilor.

Amenajarea domeniului public a fost, de asemenea, o prioritate, și reamintim că, pentru asfaltarea drumurilor comunale a derulat un proiect prin Compania Națională de Investiții, în vederea modernizării a 11 străzi. ”Mai avem în lucru 2,5 km de-a lungul DJ, adică strada principală, lucrări care includ și amenajarea trotuarelor stânga-dreapta, pavaj cu pavele și podețe de acces la proprietăți. Pavajul cu pavele este mult mai avantajos, pentru că nefiind finalizată toată infrastructură, acolo unde cetățenii au de făcut racorduri la canalizare sau alimentare cu apă, în funcție de necesități, se scot pavelele și apoi se pot pune la loc fără probleme. Urmează să punem în funcțiune și stația de epurare a apei după ce va sosi și dezinfectantul. Dar oricum, se va da drumul pe zone”, ne-a spus primarul Marin Ionuț.

Accesul la utilități, finalizat în proporție de peste 90%

Reamintim faptul că rețeaua de canalizare a fost la rândul său o prioritate pentru administrația din Copăceni, fiind finalizată pe Str. Principală și pe străzile Sf. Ioan – Linia Gârlei – Linia Pădurii și Str. Morii, pe o lungime de circa 11 km. În acest context, a fost, de asemenea, înființată și stația de epurare. În decursul anului 2019, cu acordul CJ Ilfov, printr-un contract de asociere, s-a dat drumul și la branșamentele individuale, la fiecare gospodărie în parte, de serviciul de canalizare urmând a beneficia peste 1.000 de locuințe. Aceasta este cea mai mare investiție derulată pe raza localității Copăceni.  O parte, prin asociere cu CJI, o parte, cu fondul de mediu, fiind cuprinse străzile Morii, Gârlei, Pădurii și Sf. Ioan.

Sunt în faza de proiect tehnic lucrările pentru restul de străzi aferente, precum Str. Bălții, Aleea Bălții, Macului, Plopilor, Miron Cristea, Salcâmului, și astfel, dacă luăm în calcul și cel de-al doilea calup de străzi, se ajunge la un total de 92-93% dintre gospodăriile  comunei Copăceni care au acces la apă și canal. Un ultim calup de străzi, care va însuma circa 4 km de rețea de canalizare, va permite ca întreaga localitate să aibă acces la aceste utilități. ”Mai avem în atenție și zonele noi, în dezvoltare, cărora le ducem utilitățile până la limita proprietății. Stația de epurare este terminată în urmă cu doi ani și urmează să o punem în funcțiune după ce avem utilizatorii casnici branșați. La ora actuală nu este niciun contract încheiat cu cetățeanul, dar toate locuințele au căminul dus la limita proprietății. Cetățeanul trebuie să vină să facă un nou contract cu Primăria, dar toate serviciile publice trebuie să le delegăm operatorilor regionali. Deocamdată nu există încheiat un parteneriat. Rețeaua de apă a fost administrată de UAT Copăceni, însă  urmează să fie găsit un operator care să preia întreaga infrastructură. Se caută așadar un operator care să preia rețeaua astfel încât cetățenii să poată beneficia de aceste servicii”, a mai explicat primarul.

Parcuri și locuri de joacă noi și sigure

Pentru că problema infrastructurii ­este aproape rezolvată, ad­ministrația a considerat că este foarte important pentru cetățeni să beneficieze și de zone de relaxare, în mod special pentru cei mici.

Acestea fiind zise, Primăria Copăceni a decis să ofere comunității sale patru parcuri, dotate cu locuri de joacă. Trei dintre acestea vor fi noi, iar cel de-al patrulea va fi reabilitat.

Cele patru parcuri sunt distribuite de-a lungul drumului județean care trece prin comună. Un parc este amplasat pe Str. Miron Cristea – la blocuri, cel de-al doilea se află pe Str. Principală, al treilea parc este cel vechi, de pe Str. Argeșului, iar cel de-al patrulea parc se află la baza sportivă.

”Vom avea astfel trei parcuri noi, iau un al patrulea va fi reabilitat total. Se reface accesul pietonal, se face cosmetizare, apoi toaletare pomi și gazon. Locurile de joacă, la rândul lor, sunt reabilitate, fiind înlocuite elementele vechi”, ne-a spus primarul Marin Ionuț. Locurile de joacă noi sunt simple, dar aduc o mare bucurie celor mici, care au astfel ocazia de a se distra ore în șir în aer liber, supravegheați, cu grijă, de părinți sau bunici, iar aceștia din urmă, la rândul lor au băncuțele unde să se așeze, și pot sta la taifas pe diferite teme gospodărești sau… politice.