Există o zonă în orașul  Bragadiru, la limita cu Sectorul 5 al Capitalei, în care unii oameni fac ce vor, construiesc ilegal și se consideră stăpâni pe niște terenuri care de fapt nu le aparțin. Se știe deja că orașul Bragadiru este o localitate care se confruntă zilnic cu provocări ce pun administrația la grea încercare. Gestionarea problemelor cotidiene ale cetățenilor este dificilă, mai ales pe fondul creșterii  populației, în contextul dezvoltării imobiliare, în antiteză totală cu resursele gospodărești și mai ales cu personalul din instituțiile de control ale statului. Ne referim de această dată la o situație scăpată practic de sub control, semnalată chiar de Poliția Locală Bragadiru.

Articol apărut în Jurnalul de Ilfov, ediția print nr. 547

 

Mihai Zaharia, șef Serviciu Ordine Publică Circulație din cadrul Direcției Poliției Locale Bragadiru ne-a atras atenția în privința unei probleme foarte grave cu care instituția pe care o reprezintă se confruntă de aproximativ trei ani. Este vorba despre construirea unor imobile pe terenuri aparținând altor persoane într-o zonă la intersecția străzilor Crișul Negru cu Crișul Repede din orașul Bragadiru. ”În urmă cu aproximativ trei ani, am avut prima sesizare din acea zonă, la limita orașului Bragadiru cu Sectorul 5, cu privire la construirea unor imobile pe terenuri aparținând altor persoane. Proprietarii de la acea vreme reclamau faptul că nu s-a luat nicio măsură, deși persoane de etnie romă continuau să construiască pe terenul lor. Proprietarii au făcut numeroase demersuri, inclusiv la Poliția Națională, la Parchet, existând și dosare pe rol”, ne-a povestit Mihai Zaharia. De la domnia sa am aflat că într-o primă fază, proprietarii terenurilor care au fost pur si simplu ocupate abuziv de alți cetățeni, câștigaseră spețele în cauză și au fost contactați de către persoanele care au construit ilegal cu scopul de a găsi o cale să stingă acest conflict, prin cumpărarea terenurilor de sub noile construcții. Nu s-a ajuns însă la nicio înțelegere în privința prețului. Culmea este că Tribunalul Ilfov casează hotărârea dată de Judecătoria Cornetu, prin care le-a fost dat câștig de cauză proprietarilor și repune pe rol dosarul, ceea ce înseamnă că tot procesul trebuie realuat practic de la zero. Potrivit lui Mihai Zaharia, acest lucru le-a dat apă la moară acelor persoane să construiască în continuare la limita cu Sectorul 5.

”De aici au început iar reclamațiile cetățenilor. Noi suntem alături de proprietari. Pe bună dreptate, proprietarii de terenuri se văd în imposibilitatea de a își exercita dreptul de proprietate, un drept fundamental garantat de Constituție. Ca Poliție Locală avem atribuții pe linia de disciplină în construcții, dar dacă sunt construcții mai vechi de trei ani nu mai putem să intervenim iar singura soluție este instanța. Noi, ca Poliție Locală, sancționăm dacă o construcție este în curs de edificare fără panou, fără gard, fără  container. Aici putem interveni, dar vorbim legat de contravenții. Am încercat împreună cu Poliția Națională să identificăm o parte dintre persoanele care au construit. Și am reușit , Poliția Locală ulterior făcând rapoarte de specialitate, care au fost înaintate către serviciile din cadrul Primăriei, Serviciul Juridic și la Biroul Urbanism, pentru a dispune măsuri pe Legea 50, fie pentru a sesiza instanța în continuare. Noi am făcut tot ce a depins de noi în această speță. Reclamațiile însă au continuat, motiv pentru care s-a mers în teren cu cetățenii și cu experți cadastriști și s-a constatat cu stupoare că pe terenul pe care proprietarii îl dețineau acolo erau deja utilități. Adică, cei de la Sectorul 5 au extins rețeaua electrică, au creat drumuri pe terenurile persoanelor respective, au asfaltat. ”Care au fost motivele, probabil că ulterior se va descoperi. Noi nu putem să facem decât niște presupuneri acum. Sunt foarte multe persoane de etnie romă, în fiecare casă cred că sunt câte 15-20. Am reușit să identificăm o parte dintre ele și ne-au prezentat de la sectorul 5 un rol cu care terenul respectiv era dat în folosință, dar acolo sunt suprapuneri de cadastru între UAT Bragadiru și Primăria Sectorului 5. Cum s-a dat în folosință acel teren, iarăși sunt alte instituții care să instrumenteze aceste dosare”, a mai semnalat oficialul.

Unele persoane au primit drept de folosință pentru teren

Potrivit șefului Serviciu Ordine Publică Circulație din cadrul Direcției Poliției Locale Bragadiru, au fost persoane care au fost puse în posesie cu acel teren, dar doar un drept de folosință trecut în certificatul fiscal, nu un drept de proprietate. ”Și ele erau conștiente că nu era proprietatea lor. Cu toate acestea, oamenii, în baza acelui document au considerat că au dreptul să facă ce vor, în speță să construiască imobile și de acolo s-a ajuns să apară foarte multe case. Din informațiile pe care le deținem, se pare că la Serviciul Juridic au ajuns șapte ­hotărâri definitive de demolare a unor imobile. Ar însemna o mare telenovelă, o să fie probabil nevoie de intervenția în forță a jandarmilor și a executorului judecătoresc, o să fie o tragedie acolo,  dar în același timp o să fie un semnal de alarmă pentru cei care construiesc fără a fi proprietari”, potrivit lui Mihai Zaharia. Se pare că aceste abuzuri afectează trei proprietari care au  circa 6 hectare de teren. Un teren care nu poate fi împrejmuit, dată fiind mărimea sa, dar pe care apar în continuu noi construcții, dar nu inițiate sau realizate de proprietari. ”Chiar anul trecut, în decembrie, am mai găsit pe cineva care construia acolo. A fost sancționată contravențional acea persoană. La momentul acela abia făcea un gard la o viitoare construcție. Am putut să sancționăm noi ca Poliție Locală, am făcut un raport de specialitate, acesta fiind circuitul documentelor către Urbanism pentru a dispune măsuri pe Legea 50 unde amenzile sunt și mai mari și dacă continuă să construiască fapta devine infracțiune și către Oficiul Juridic pentru a dispune măsuri în acest sens în instanță”, a spus Mihai Zaharia.

Trebuie spus că zona este recunoscută pentru potențialul criminogen foarte ridicat. ”Zona nu este iluminată, nu există decât drumuri pietruite iar persoanelor care aruncă în mod necontrolat deșeuri, fie din construcții, fie menajere, le e foarte ușor să intre acolo. Ca să ajungem noi acolo ne este foarte greu. Accesul este dificil, în cazul în care cetățenii semnalează ceva, ajungem prea târziu. Sunt cetățeni cu care ținem legătura, ne trimit imagini, filmări, ne trimit poze cu numere de mașini care vin să arunce gunoi. Sperăm ca în colaborare cu autoritățile locale de la Sectorul 5 să găsim o soluție să stăpânim cumva acel perimetru. Proprietarii de drept sunt revoltați și pe bună dreptate. Se judecă de câțiva ani buni. În primă instanță, când proprietarii au câștigat, au fost abordați de către cei care au construit, conștienți că au făcut acolo un abuz și o ilegalitate, dar au mers așa. Mai apar pe stradă cu câțiva copii și deja se transformă în caz social și e greu să intervii. Dar unde-i lege, nu-i tocmeală. Sunt câteva case pentru care s-a obținut prin instanță decizie definitivă și irevocabilă. În aceste cazuri, ar trebui să se intervină pentru ca acele construcții să fie demolate, dar acest lucru presupune ca acele costuri să le recupereze instituția noastră de la persoanele care au construit ilegal. Ori acești cetățeni aflați în ilegalitate, neavând bunuri sau venituri, nu ai ce să recuperezi”, spune șeful Serviciului Ordine Publică Circulație din cadrul Direcției Poliției Locale Bragadiru.

Acte de identitate obținute în mod suspect

Pe de altă parte, Primăria Bragadiru nici la această oră nu are bugetul aprobat. Se merge pe acea linie de avarie 1/12 din bugetul de anul trecut. Într-un final, trebuie să se înceapă de undeva, ca să se ducă vestea. Decizia definitivă și irevocabilă trebuie pusă în executare. Beneficiarii locuințelor știu în ce situație sunt. Normal ar fi fost să discute cu proprietarii terenurilor. ”Dintre persoanele pe care le-am legitimat pe străzile respective, aflate pe raza orașului Bragadiru, am descoperit denumiri de străzi și numere poștale pe Sectorul 5. Se ridică astfel un mare semn de întrebare. În baza căror documente au fost emise actele de identitate? Pentru că, pentru a elibera un document trebuie să atașezi documente de proprietate, titlu de vânzare-cumpărare etc. Ori, aici, ne-au prezentat doar certificate fiscale prin care atestă un drept de folosință. Aici sunt alte autorități ale statului care să intervină să investigheze aceste cazuri. Pentru că Poliția Locală Bragadiru a descoperit că Sectorul 5 a emis un buletin pentru o persoană care locuiește într-o casă aflată în spațiul orașului Bragadiru.

”Întrebarea pe care și noi ne-am pus-o este în ce bază legală, Primăria Sectorului 5 a introdus utilități pe terenul aflat pe raza orașului Bragadiru. Cum au reușit să facă acest lucru pe un teren privat. De obicei, când extinzi o rețea de canalizare, o rețea electrică, o stradă,  trebuie să ai un cadastru care spune clar limitele. Așadar, aici este un mare semn de întrebare, cum a reușit administrația publică de la acea vreme să facă aceste extinderi și aceste investiții pe terenuri private. Mai mult ca sigur că proprietarii de terenuri puși în posesie de Primăria Bragadiru aveau cadastru pentru că se judecă de foarte mult timp, iar la instanță primul document este titlul și cadastrul.

Noi am avut o deplasare în teren cu unul dintre proprietari, însoțit de un expert în cadastru și inclusiv strada ne era indicată ca fiind pe proprietatea dumnealui, cu canalizare, rețea electrică. Mai mult, sub acele terenuri sunt și apeductele celor de la Apa Nova, care alimentează orașul București și am văzut aici o pasivitate din partea acestei instituții. S-a construit inclusiv pe apeductele de protecție”, a mai semnalat Mihai Zaharia.

Unul dintre copro­prietari, av. Radu Dinu, ne-a spus că este o situație absurdă care trenează de ani de zile și pare că nu va avea nicio rezolvare, însemnând foarte mult stres și mulți bani cheltuiți pentru procese. Situația este cu atât mai aberantă cu cât există construcții ale unor persoane despre care nimeni nu știe sau nu vrea să spună nimic și par imposibil de identificat și de găsit.